Rute 9

Lysefjordruta via Seldal

Etter vår mening er dette sykkelrute nummer en i Rogaland. Denne turen bør alle sykkelinteresserte ha på sin «bucket list». Foruten to sykkeletapper inkluderer turen fjord cruise inn den 41 km lange Lysefjorden.

Ruten defineres som ekstrem

Ruter som defineres som ekstrem egner seg for personer som er kjent med krevende partier og har lang erfaring

Tid
12:00 timer

Lengde
153 km

Popularitet
4.9 av 10

Regnes ut automatisk

Sentrale elementer på denne turen er løypa fra Sandnes inn til Lauvik. Deretter ferjecruise inn Lysefjorden og til slutt selve hovedutfordringen med ca. 15 km klatring opp fra Lysebotn med avsluttende etappe tilbake til Sandnes på 115 km.

Man skulle tro man må sykle langt inn i løypa før naturopplevelsene materialiserer seg. Men nei, på denne turen sykler man ikke mange minuttene før man er midt inne i en naturperle. Etter ca. 7 km kommer man til Lutsivatnet der veien bringer oss inn mot Ims og Høle. På denne i underkant av 20 km lange strekninger sykler man i ett lettkuppert terreng uten de store utfordringene, men mye idyllisk natur å se på.

Etter ca. 1 times sykling ankommer man ferjekaien Lauvik hvor fjord cruiset inn Lysefjorden starter. Etter ca. 2,5 time med fjord cruise ankommer man til Lysebotn hvor klatreeventyret starter. Man har nå ca. 130 km å sykle tilbake til Sandnes der de første 10 km innebærer den største utfordringen. Etter ca. 2 km ankommer man den 1100 meter lange tunnelen (husk å ha med lys fremme og bak). Strekningen opp til Ørneredet (eller Øygardsstøl som er det offisielle navnet) består av 27 svinger fordelt på ca. 7 km. Stigningen er på ca. 10 %. Ørneredet ligger på ca. 650 moh. noe som innebærer at det fortsatt er lengde og noen flere høydemeter som skal sykles før man ankommer toppen som ligger på 932 moh. Når man ankommer toppunktet, har man syklet en distanse på 15 km. Det innebærer at man har «bare» 115 km før man er tilbake til utgangspunktet i Sandnes.

Fra det høyeste punktet på Lysevegen er det ca. 15 km med småkupert sykling inn til Sirdal. I Sirdal er det ikke uvanlig å ta en kjapp stans for etterfylling av vannflasker på bygdas bensinstasjon som går under navnet GP.

Deretter starter turen ned Hunnedalen og til Byrkjedalstunet. Til tross for fallende terreng må man beregne motvind dersom vindretningen ikke er østlig. Det vil være absolutt en fordel å sykle i en gruppe for å hjelpe hverandre i motvinden. Kaffe og en sjokoladekake eller lignende på Byrkjedalstunet er en av turens mange høydepunkter.

Etter velfortjent hvile sykler man ned til Dirdal der vi anbefaler å sykle «indreveien» ned til Frafjorden. Fra fjorden må man opp til Røyrdalen (husk å ta gamleveien utenfor tunnelen) for deretter å sykle ned til Oltedal. Fra Oltedal sykler man opp til Spinneriet som er siste sjangs for å fylle på energi før man skal opp den ca. 3 km lange klatringen opp Seldal. Etter Seldal er det «straka veien» langs Søredalen tilbake til Sandnes.

Bestilling av plass på fjord cruiset gjøres via følgende nettside – https://www.norwaysbest.com/no/ting-a-gjore/fjorder/fjord-cruise-lysefjord/

Sesong for fjord cruise (transport til Lysebotn) er fra medium mai til medium september.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!