Rute 6

UNESCO Magma Geopark

Turen går gjennom det fantastiske og unike landskapet i Unesco Magma Geopark. Turen starter i Egersund og går langs RV 44 mot Hauge i Dalane. Ved Birkland, så svinger av RV 44 og tar FV 33 mot Nesvåg.

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Lengde
181 km

Popularitet
9.9 av 10

Regnes ut automatisk

Her får en kjøre helt langs sjøen, nesten som å være i båt. Her kan en legge inn et lite stopp på Nesvåg Sjø og Motormuseum. Deretter fortsetter en forbi Rekefjord og så passer det med et lite stopp for lunsj, kaffe og guidet omvisning på det gamle ladestedet Sogndalstrand Kulturhotell om en vil.

Turen går så videre sørover mot Jøssingfjord og her får en testet kjøreegenskapene på svingete veier ned og opp Jøssingfjord. Jøssingfjord er kjent for Helleren, 2 gamle hus, som er fra tidlig 1800 tall og muligens eldre. Det antas å ha vært bosetning her siden 1500 tallet. Jøssingfjord var også sentral under 2. verdenskrig i forbindelse med Altmark-affæren. Britiske marinefartøy bordet det tyske støtteskipet Altmark for å frigjøre britiske sjømenn.

Denne hendelsen skal ha blitt brukt som påskudd for å angripe Norge, fordi en mente at den norske regjering ikke lenger forsvarte landets nøytralitet. Fra Jøssingfjord svinger veien seg videre gjennom Åna Sira og videre til Flekkefjord. I Åna Sira så ligger det kjente Brufjell hålene med jettegryter. Disse er krevende å gå til og egner seg mer til en  egen utflukt.

I Flekkefjord kan en ta en stopp med en liten vandring i Hollenderbyen, eller bare nyte god drikke sentrum langs elven. Etter Flekkefjord går turen videre til Sira. Her kan en legge inn en liten omvei over Tronåsen, som var del av Rally Monte Carlo på 30-tallet.  Videre går turen mot Tonstad langs Sirdalsvannet. Fra Tonstad svinger en nedover mot Egersund.

Her kjører en i dalstrøk langs mektige Gyaaksla. Etter Gyadalen nærmer en seg Terland Klopp like før Helleland. Den ble bygget på 1800 tallet og er en steinhellebro. Med sine 21 løp og lengde på 60 meter, er den regnet som den største i sitt slag i Nord Europa. Dette er stedet for et fantastisk bilde av fører og sykkel midt på denne ikoniske broen.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!