Rute 5

Gloppedalsura

På denne turen kan du få oppleve en av Norges beste lakseelver, Gloppedalsura som er Nord Europas største steinrøys, Byrkjedalstunet og jærstrendene.Turen starter i Egersund hvor en kjører RV 44 mot Tengesdal og svinger av på FV 51. Her kan en ta en rask stopp om en vil og se på laksetrappen i en av Norges beste lakseelver, Tengselva/Bjerkreimselva. Kjør videre på FV 51 til dere kommer til fv 102 mot Vikeså.

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Lengde
161 km

Popularitet
9.1 av 10

Regnes ut automatisk

Her kjører en på sideveier i flott jordbrukslandskap. Etter Vikeså, så tar en av på RV 503 og kjører mot Byrkjedal. Her kommer en til Gloppedalsura, som er verdt et lite stopp. Den består av rasblokker som ligger oppå en endemorene. Ura ble skapt for 10 000 år siden da isbreene smeltet bort fra Gloppedalen.

Et gammelt sagn sier at det i gamle dager lå en gård i Gloppedalen, men folket der var gudløse, de drakk og sloss i de hellige juledagene. Da falt fjellet ned og begrov hele gården, men i sju samfulle år kunne folk høre en hane gale under steinene. Den hadde kommet oppi en kornbinge.

Ikke lenge etter Gloppedalsura, passer det med et pust i bakken på Byrkjedalstunet. Her kan dere nyte en god kopp kaffe og vafler. Her kan dere også besøke lysstøperi med lokalutsalg av kunst.

Turen går så videre mot Dirdal på RV 45 hvor en kjører i naturskjønne omgivelser gjennom Olterdal og mot Ålgård. Rett før Ålgård tar en til venstre og kjører noen hundre meter på E39 før en tar av mot Bryne. Her kjører vi over Høgjæren og i den jærske bondens rike. Med flatt landskap og de ikoniske steingjerdene, byr turen på det typiske fra regionen. Her kjører en praktisk talt gjennom matfatet Rogaland. Når en nærmer seg Varhaug, kan en ta en liten stopp på Ystepikene og få smakt på fantastisk, deilig lokal ost med litt historie attåt.

Nå nærmer vi oss landskapet og lyset som skapte Jærmalerne. Og hva passer vel bedre enn et stopp ved Kitty Kielland bukta på Ogna og gjerne en liten dukkert i sjøen?

Etter Ogna snirkler vi oss videre på svingete veier forbi Hellvik og tilbake til Egersund. Der venter deilig mat og drikke etter en innholdsrik reise.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!