Rute 5

Fjell og kultur

Dette er en rute som går i de høyere luftlag, på denne turen skal vi til Rauland og Hovden som begge er kjente skisportsteder. Etter en fin start langs Vråvatn starter turen med et anbefalt besøk på Åmdals Verk Gruver. Deretter går turen på landlige veier gjennom små gårdsbruk og kulturlandskap.

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Tid
5:15 timer

Lengde
299 km

Popularitet
6 av 10

Regnes ut automatisk

Dette er en flott fjelltur hvor du får oppleve mange gode kjøreopplevelser underveis samtidig som dette er den turen med størst muligheter for kulturelt påfyll. Du får muligheten til å oppleve mye av det Fjell-Telemark har å by på.

Lokale bensinstasjoner som leverer 98 oktan

Sjekk ut den norskutviklede appen Refuel levert av AMCAR i samarbeid med High Octane AS for iOS og Android telefoner.

Turen starter med to flotte museum på rekke og rad etter å ha kjørt de flotte veiene langs Vråvatn, her er det rom for å kose seg stort. Første stopp er Åmdals Verk Gruver og etter kun en kort kjøretur anbefales det et stopp på Grimdalstunet for å oppleve Anne Grimdalens kunstverk og flotte skulpturer. Hun ble regnet som en av våre fremste billedhuggere på 1900-talet. Etter solid kulturelt påfyll er neste fokus på gode kjøreopplevelser via Bykle og mot skisportens perler Hovden og Rauland. Turen langs Riksvei 9 mot Hovden og videre mot Haukeligrend gir mange muligheter for flotte kjøreopplevelser, her er det bare å nyte alle sanseinntrykkene. Både på Hovden og Rauland er det mange muligheter for å få seg en liten matbit eller hyggelig kaffestopp. Avslutningsvis er det mulig med siste kulturelle innslag, på vei mot Dalen ved Eidsborg passeres Vest-Telemark Museum hvor det anbefales et stopp. Har du prøvd den deilige rømmegrøten de serverer? Ikke det, prøv da vel… Etter mye tynn luft i høyden kan det kanskje passe med en dukkert eller badstu ved Soria Moria Sauna? Finalen på denne turen er rett og slett herlig, du skal kjøre opp til Skafså og videre langs Vråvatn der turen startet. Med solen i ryggen og los på terrassen og afterdrive danner dette en flott ramme rundt de siste kilometerne. Kjør klokt og vær obs på at asfalten kan oppleves litt glatt i noen partier langs vannet.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!