Rute 2

Tronåsen

På denne turen fokuserer vi på Tronåsen. Tronåsen var i sin tid alle bilisters skrekk. Når T-Fordene og datidens busser kravlet seg oppover kneikene, og enda mer når de slapp seg nedover bakken, satt både passasjerer og føreren temmelig skjelvne og kikket ut over det bratte landskapet.

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Lengde
258 km

Popularitet
6 av 10

Regnes ut automatisk

Et stadig tilbakevendende spørsmål var om bremsene ville holde. Enkelte bilister bandt en tretopp etter bilen for å bremse på farten i unnabakkene. De fleste bilene var tunge og hadde små motorer når bilalderen tok til. Mange måtte derfor rygge opp bakkene da de hadde lavere gir i revers.

Ofte gikk motoren varm og det var ikke uvanlig at passasjerene i den første tiden måtte ut for å skyve. Bussene fikk også problemer med de skarpe svingene. Når de ikke kom rundt i en vending, men måtte rygge, ble det lagt stein bak hjulene for å sikre bussen. Kilde: Visitsorlandet

Reisen starter på E39 sørover mot det lille tettstedet Moi med rett under 2000 innbyggere. Fra Moi er det kun en liten avstikker til Tronåsen for en tur på ruten kalt alle bilisters skrekk i sin tid grunnet de skarpe svingene. Ruten er kun åpen mellom 1 mai og 1 oktober.

Fortsett deretter tilbake langs E39 mot Hauge i Dalane og stopp gjerne på Sogndalstrand Kulturhotell for en nydelig lunsj. Før dere enten ta en avstikker på RV 44 mot Jøssingfjord eller drar rett mot Egersund.

Etterpå går turen mot Ogna på den nasjonale turistvegen Nordsjøvegen helt til Borestranda for en rask dukkert på en av Europas fineste strender. Før turen går tilbake til Sandnes for en velfortjent 3 rettes med noe godt i glasset enten på Gamlaværket Gjestegiveri eller ærverdige Kronen Gaard Hotell.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!