fbpx

Rute 5

Gloppedalsura

På denne turen kan du få oppleve en av Norges beste lakseelver, Gloppedalsura som er Nord Europas største steinrøys, Byrkjedalstunet og jærstrendene.Turen starter i Egersund hvor en kjører RV 44 mot Tengesdal og svinger av på FV 51. Her kan en ta en rask stopp om en vil og se på laksetrappen i en av Norges beste lakseelver, Tengselva/Bjerkreimselva. Kjør videre på FV 51 til dere kommer til fv 102 mot Vikeså.

Her kjører en på sideveier i flott jordbrukslandskap. Etter Vikeså, så tar en av på RV 503 og kjører mot Byrkjedal. Her kommer en til Gloppedalsura, som er verdt et lite stopp. Den består av rasblokker som ligger oppå en endemorene. Ura ble skapt for 10 000 år siden da isbreene smeltet bort fra Gloppedalen.

Ferdighetsnivå
50%
Lengde (161KM)
60%
Popularitet
85%

Opplev Gloppedalsura og Jærstrendene

Et gammelt sagn sier at det i gamle dager lå en gård i Gloppedalen, men folket der var gudløse, de drakk og sloss i de hellige juledagene. Da falt fjellet ned og begrov hele gården, men i sju samfulle år kunne folk høre en hane gale under steinene. Den hadde kommet oppi en kornbinge.

Ikke lenge etter Gloppedalsura, passer det med et pust i bakken på Byrkjedalstunet. Her kan dere nyte en god kopp kaffe og vafler. Her kan dere også besøke lysstøperi med lokalutsalg av kunst.

Turen går så videre mot Dirdal på RV 45 hvor en kjører i naturskjønne omgivelser gjennom Olterdal og mot Ålgård. Rett før Ålgård tar en til venstre og kjører noen hundre meter på E39 før en tar av mot Bryne. Her kjører vi over Høgjæren og i den jærske bondens rike. Med flatt landskap og de ikoniske steingjerdene, byr turen på det typiske fra regionen. Her kjører en praktisk talt gjennom matfatet Rogaland. Når en nærmer seg Varhaug, kan en ta en liten stopp på Ystepikene og få smakt på fantastisk, deilig lokal ost med litt historie attåt.

Nå nærmer vi oss landskapet og lyset som skapte Jærmalerne. Og hva passer vel bedre enn et stopp ved Kitty Kielland bukta på Ogna og gjerne en liten dukkert i sjøen?

Etter Ogna snirkler vi oss videre på svingete veier forbi Hellvik og tilbake til Egersund. Der venter deilig mat og drikke etter en innholdsrik reise.

Hubber på denne ruten:

Gamlaværket Sandnes

I hjertet av Sandnes sentrum ligger et av Norges mest karakteristiske hoteller og restauranter.

Kronen Gaard Hotell ​​

Kronen Gaard Hotell er et annerledes, koselig og intimt hotell som ligger på Vatne, like utenfor Sandnes.

Grand Hotell Egersund​

Grand hotell Egersund har en unik beliggenhet. Hotellet ligger like ved havnen og den flotte korskirken.

Hotell Viktoria​​ Stavanger

Ærverdige Hotel Victoria ligger i hjertet av Stavanger Sentrum med en fantastisk beliggenhet like ved Vågen.

Sola Strand Hotell ​

Sola Strand Hotel ligger idyllisk til ved sanddynene på Solastranden, like utenfor Stavanger.

Hvordan kan jeg navigere
de anbefalte rutene?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift i tankbaggen. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i din navigasjons App (F.eks. Calimoto eller Detecht)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din App (Det anbefales at innstillinger er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Klikk på linken i Google kartet på hjemmesiden som åpner kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten full beskrivelse
 • God tur!
Facebook
Twitter
E-Post