Rute 8

Egeruta

Egeruta bringer deg fra Jæren ned mot den unike naturen som karakteriserer Dalane regionen sør i Rogaland fylke. Turen er relativ lang (130 km) men kan med enkle grep gjøres kortere.

Ruten defineres som krevende

Ruter som defineres som krevende egner seg for personer med erfaring i krevevende partier

Tid
7:00 timer

Lengde
130 km

Popularitet
2 av 10

Regnes ut automatisk

På denne turen kommer du til å oppleve Jærens nærhet til Nordsjøen samt det geologiske interessante Dalane området.

Denne rundturen starter ved å sykle sørover mot Bryne for deretter å dreie mot øst der vi sykler mot Høg-Jæren og møter den første stigningen opp mot Karlsbu. Etter Karlsbu sykler vi mot Brusali der en fin nedfart fører oss helt ned til kysten igjen og til strandområdet Brusand. Fra Brusand sykler vi inn i regionen Dalane som beskrives som et bølgende landskap – mao. småkupert. Ferden fra Brusand bringer oss mot Egersund (merk at kommunen heter Eigersund mens byen heter Egersund), men noen kilometer fra Egersund tar vi av en stikkvei over til Ege (eller Eige). For de som ønsker det kan bakken opp til Ege brukes til å få opp pulsen. Ferden videre bringer oss ned til Tengesdal og ett lett-syklet terreng frem mot E39. Rett før vi ankommer E39 tar vi av til venstre og sykler noen få hundre meter mot Røysland der vi igjen tar av til venstre mot bygdemuseet Kløgtveit. Penere kulturlandskap enn veien opp imot Kløgtveit skal du lete lenge etter. Etter denne litt anstrengende klatringen sykles det videre mot neste bakke som bringer oss opp til Slettabø. Ved Slettabø sykler vi ned lang og fin bakke til Vikeså og en potensiell pause på den lokale Circle K stasjonen.

Etter forhåpentligvis en fin pause tar vi turen videre mot Nedrebø, ofte karakterisert som indrefilen i Rogaland når vi tenker på kulturlandskap og sykkelvennlighet. Ved ankomst Nedrebø kan, dersom du har mer krefter igjen, du teste en kort «puncher» bakke på et par hundre meter før du dreier til venstre mot E39. Ved E39 skal det sykles noen få kilometer på denne svært trafikkerte veien. Vi anbefaler at det her sykles i to rekker slik at bakenforliggende biler må foreta en forskriftsmessig forbikjøring av «sykkeltoget». Etter å ha syklet ca 4 km forlater vi E39 for å sykle om Kyllingstad før vi igjen sykler ut på E39. Ved Skurve etter å ha syklet ca 2 km forlater vi E39 for godt og sykler godt skjermet sykkelvei til Ålgård og deretter tilbake til Sandnes.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!