Test/foto: OA Isdahl/Royal Enfield
I disse dager runder Royal Enfield 6 år i Norge. Lazy Boyz tok rollen som importør og forhandler i 2019 og ingen viste vel da hvor populært dette merket faktisk skulle bli her hjemme. Man kunne heller ikke forestille seg hvor mye Royal Enfield skulle komme til å bidra til den stadig voksende interessen for A2-klassen. Lazy Boyz har brukt tiden godt og har etablert totalt 10 servicepunkter rundt omkring i det ganske land og disse tar nå vare på kunder og sykler.
Royal Enfield er på ingen måte størst men landet på en hederlig åttende plass i A2-segmentet i 2024. På disse seks årene har Royal Enfield videreutviklet en relativt enkel og driftsikker teknologi-plattform til noe som er mer moderne, veldig mye kulere og veldig mye bedre. Både modellportefølje og teknologiplattform kan konkurrere med de beste på både kvalitet, kjøreegenskaper, og pris og merkets historie går faktisk mer enn 125 år tilbake i tid. Merket er godt forankret i den klassiske sjangeren og treffer på grunn av sin særegenhet flere og flere motorsykkelhjerter. Nedenfor skal vi gjennomføre en kjapp reise for å bli kjent med bredden, variasjonen og mangfoldet i porteføljen.
Med lidenskap for den autentiske motorsykkelen, og med unge og voksne i hele verden som målgruppe, er Royal Enfield er et merke du bør følge med på. Det dreier seg om kule, autentiske og virkelig sjarmerende motorsykler med massevis av image som ikke minst skaper mye kjøreglede og store opplevelser for førere i alle aldersgrupper. Det dreier seg om stil, kvalitet og ikke minst høy driftsikkerhet. Royal Enfield har i tillegg til sin egenart en uvanlig høy sosial komponent, folk av alle slag kommer nemlig bort til deg om motorsyklene som de aller fleste oppfatter som veldig kule. Mange husker Royal Enfield fra en eller annen fase i livet og møte med merket i ny tid blir derfor nostalgiske møter som ofte involverer følelser. Syklene virker nesten som en magnet på folk, uavhengig av kjønn eller alder. Dette skjer i et mye større omfang og oftere enn det jeg vanligvis opplever under tester av andre merker.
Royal Enfield oser identitet og modellene leverer på nær sagt alle områder som vi kan knytte til kjøreglede, derfor tar de også stadig større markedsandeler. Du finner sjeldent brukte sykler til salgs på Finn.no, eierne er nemlig gjennomgående veldig glad i syklene sine og har de lenge i sitt eie. De som selges, selges rett og slett før de kommer så langt som til Finn.no, og de selges fort.
I Royal Enfield porteføljen finner vi 15 forskjellige A2 modeller som produseres for den som verdsetter den autentiske motorsykkelen, enkel mekanisk presisjon, høy kvalitet, gode kjøreegenskaper og alt til veldig konkurransedyktige priser. Royal Enfield leverer motorer med henholdsvis 20, 24, 40 og 47 hk, ikke all verden, men mer enn tilstrekkelig til å hente fram smil og veldig stor kjøreglede.
Design, teknologi, lyd og kjøreegenskaper er så sjarmerende at du nesten må være følelsesmessig avstumpet for ikke å falle for dette. Min desidert største favoritt er Classic 350 som jeg kan kjøre rundt med i dagevis med et eneste stort smil og en lykkefølelse i kroppen. Disse syklene er på ingen måte effektbomber, de er ikke laget for snobber eller førere som må smykke seg med fallos-symboler , men de har alle som en karakter, de er sterke, svært komfortable og de har gode kjøreegenskaper. De er uten tvil det mest sjarmerende jeg kjører med og jeg digger absolutt hele porteføljen som teknisk bare blir bedre og bedre.
Målgruppen
Royal Enfield har generalisten som målgruppe og merket henvender seg til alle aldersgrupper og sosiale lag. Fabrikanten er dyktig på å kommunisere hvem Royal Enfield føreren kan være og bruker en velutviklet og moderne nettside til å skape bilder eller idealer som vi lett kan identifisere oss med. Her kommuniseres det klassiske designet, teknologien, kjøreglede, image, feeel-good og opplevelser som svært mange søker. Nettsiden omfatter kule modellpresentasjoner, nettbutikk, reisekonsepter, TV, podcaster og servicekonsepter. De har totalt 15 modeller fra 350 – 650 kubikk. Dette er nok IKKE motorsykler for spesialister eller pulver-junkier, men snarere livsnyteren som ønsker å kommunisere tilhørigheten til det klassiske og et dritkult image.
Samtlige av de 15 modellene har veldig gode kjøreegenskaper og er en opplevelse å kjøre. Jeg er for egen del helt fascinert av det autentiske og klassiske, den mekaniske presisjonen, kraftleveransen, feel-good komponentene og ikke minst evnen til å skape kjøreglede, som alltid får meg til å smile bredt. Jeg blir rett og slett nyforelsket hver eneste gang jeg kjører en
Royal Enfield og jeg er imponert over måten fabrikanten forvalter og utvikler merkevaren sin. Det funker på meg i hvertfall.
De fire motorplatformene som brukes i dag
Royal Enfield bruker i dag fire motorplattformer bestående av en- og to-sylindrede motorer, alle har uten unntak karakter og leverer strålende ytelser selv om de ikke er all verdens store. 350 motoren leveres på Classic modellen, Meteor, Bullet og HNTR (uttales HUNTER men RE fikk ikke bruke merkenavnet pga et eksisterende patent).Disse motorene lever ca 20 hk og 27 Nm og skyver veldig godt på sykler med så lav våtvekt.
410/411 motorene leveres på Himalayan og Scram og leverer ca 24 ganske så pigge hesterefter. Mer enn nok til at syklene oppleves som friske og ikke minst festlige å kjøre. Kombinasjonen av lav vekt, enestående ergonomi, gode dempere, ramme og svingar med en gøyal styregeometri gjør disse motorsyklene til populære og ettertraktede objekter som selges raskt, nytt som brukt.
Scram 411 er kul, stilig, men er samtidig ganske røff og ujålete og har et enormt bruksområde. Dersom du ikke er en pulver-junky så holder dette i massevis for å oppleve skikkelig kjøreglede på to hjul, helt klart. CEAT dekkene har et stort bruksområde og sitter godt på alle typer underlag, slitesterke er de også.
I 2023 kom Royal Enfild med en helt ny motor på 450 cc som leverer ca 40 hk og 40 Nm, og denne motoren brukes foreløpig på den nye Himalayan og Guerrilla modellen som ble lansert i 2024, begge helt enestående modeller som løfter merkevaren og bruksområdet vesentlig. Dette ble virkelig en bra motor og den nye Himalayan-modellen har blitt vesentlig bedre enn forgjengeren som fortsatt er veldig populær. 450 motoren har fått en ny ECU som bidrar til at gassrespons, motorstyring og effektuttaket blir mye mye bedre.
På toppen av motor-tronen finner vi de to sylindrede rekkemotorene på 650 cc. Maskiner som på mange områder kan sammenlignes med Triumph sine motorer, bortsett fra at Triumph stort sett hører hjemme i A klassen. RE sine 650 motorer bor i A2-klassen og leverer derfor Max 47 hk og ca 53 – 56 Nm, det er mer enn tilstrekkelig for å levere gode og effektsterke skyv med helt enestående resultater. Lyden fra disse motorene er bortimot euforisk og produserer fyldige, dype og myke sexy toner, både under gasspådrag og under nedbremsing med motoren, helt fantastiske lydbilder som er fult på høyde med det Triumph leverer, og det med helt originale eksosanlegg. Her er det ikke lov til å putte noe som helst i øra mens du kjører, dette SKAL du rett og slett lytte til og nyte som en konsert.
Royal Enfield omtaler disse motorene som «2 x capable» og det er veldig godt sagt for begrepet «1 x capable» kan nemlig brukes like naturlig om endunkerne fra dette merket, de er akkurat like imponerende og leveringsdyktige.
Denne platformen brukes på Super Meteor 650, Shotgun, Bear, Classic 650, Interceptor og Continental som virkelig er verdt en prøvetur. Alt er like vellykket og fungerer veldig bra. Dette dreier seg om en reise rett tilbake til den klassiske og autentiske motorsykkelen som byr på ekte feel-good opplevelser, kjøreglede og bøttevis med image.
Så på motorfronten har Royal Enfield virkelig en bra portefølje, idet er ingen tvil om RE fortsetter sitt utviklingsarbeid og de viser år etter år at de så absolutt er istand til å fortsette utviklingsarbeidet sitt. De bare fortsetter å overraske og uten at de forlater forankringen i eget DNA.
LITT OM NOE FRA MODELLPORTEFØLJEN
Meteor 350 og Classic 350 – spesielle, herlige og utrolig sjarmerende
Classic 350 er en av de minste og min desidert største favoritt i RE familien, den er på ingen måte heftig, den er liten og lett og bare så utrolig sjarmerende. Den lille 350 motoren produserer dype balsamerende og sjelfulle brummelyder som legger seg som et teppe av velvære over alle de andre gode egenskapene denne motorsykkelen har. Størelsen og den lave vekten betyr at den er enkel å håndtere og ikke minst hanskes med på veien. Både Meteor og Classic modellen er svært behagelige å kjøre og du blir ikke stressa av det faktum at denne maksimalt gjør 100 til 110 km/t.
Meteor 350 kommer fra samme familie og har mange av de samme egenskapene, men er allikevel ganske annerledes enn Classic 350, forskjellene knyttes primært til sittestilling, bredden på styret, plassering av fotpeggene og tyngdepunktet som er forskjellig. Begge disse disse modellene er supre motorsykler som egner seg svært godt til å finne ro og balanse i livet. De har begge svært gode kjøreegenskaper og er like behagelige som de er morsomme og gjør rush-trafikken til noe du kan like og se fram til hver eneste dag. De er vakre og de framstår som smykker i en ellers grå hverdag. Her er du i selveste sweet-spoten av alt som har med feelgood å gjøre. Meteor 350 kommer med en hæl-gir løsning hvilket gjør det hele ekstra sjarmerende. Merk at dette er motorsykler som koster litt over 60 000 kroner splitter nye! Da får du virkelig mye for pengene.
HNTR (uttales hunter) en genial og typete hverdags commuter
20 hk og 29 Nm hører kanskje ikke så mye ut men nok en gang vet Royal Enfield hva de gjør når de lanserer HNTR 350. HNTR er nemlig et bevis på at motorsykler kan optimaliseres og bli fantastisk fine kjøremaskiner selv om det brukes rimeligere komponenter. Fabrikanter med mye kunnskap og erfaring klarer å skape mere med riktige kombinasjoner av design, ergonomi, styregeometri, balansering og effekt. Alt må ikke være stort og tungt, tvert imot og i dette tilfellet har
Royal Enfield nok en gang bevist at «less is more». Denne motorsykkelen som har sitt bruksområde i urbane strøk, gjerne i cafe- eller bykulturen hvor behovet er knyttet til mobilitet, image og tilpassede hverdager hvor du er din egen herre. Effekt, stil, lyd og fun factor overgår prisen mange ganger og bringer daglig smil og lykkefølelse til torgs. Kjøreegenskaper og styregeometri er rett og slett så festlig at du intuitivt oppsøker tette svingkombinasjoner og terreng for å kjenne på gleden av å svinge med en lett, slank og ikke minst veldig kul kjøremaskin. Har du en HNTR i ditt eie, ja da trenger du kanskje ikke så veldig mye annet, ikke har du blitt gjeldsslave hellet. Finner du fram til din egen stil på sikkerhetsbekledningen og kjøreutstyr så blir du kjapt den kuleste duden i gata og ukjente vil komme din vei for å slå av en prat om motorsykkelen din.
Scram 411/440
Scram modellen var på 411 cc da den lansert første gang, men på grunn av EURO 5+ krav er den nå justert opp til 440 cc for å klare utslippskravene. Dette er en modell som kan brukes til alt og over alt og makan til tur-kompis skal du jaggu lete lenge etter. Dette er sykkelen for deg som bruker motorsykkelen til alt og mye, jobbkjøring, kveldsterapi eller turer til skogs eller fjell med fiskestang, matpakke og termos. Denne sykkelen trives svært godt på grus og er like behagelig å kjøre stående som sittende. En Scram kan kort og godt brukes til absolutt alt, den er lett, passe sprek og tilbyr føreren en god sittestilling. Design og image er det ingen ting å si på og alle som kjører sjarmisen blir begeistret.
Royal Enfield bruker gjennomgående dekk fra et merke som heter CEAT og for egen del er jeg mer enn happy med dette merket som det produserer mange milioner av. Disse dekkene sitter som ei kule på både grus og asfalt og takler våte overflater veldig godt. Slitesterke er de også. Stram 411/440 er en av de beste alrounderne Royal Enfield har i porteføljen sin og modellen er veldig godt tilpasset norske forhold. I likhet med sine søsken så er den helt sikkert ikke først ute av lyskryssene, men trenger du å tilfredstille det genet så får du heller finne en plastikk-rakett av et annet merke. Du får en ny sykkel til ca 80 000 kroner, eller en nyere brukt til ca 50 000, dersom du i det hele tatt finner noen som er brukt. Dette er et case hvor du får du utrolig mye motorsykkel og kjøreglede pr investert krone.
Himalayan 450
Himalayen 450 eller «Himmy» som den omtales som, ble lansert tidlig på sesongen i 2024 og modellen representerer andre generasjon Himalayen som første gang ble lansert i 2015. Himalayan 450 representerer innstegsgenerasjonen til adventure segmentet, men «make no mistanke», modellen er noe helt annet og mye mye mer en det. Motorjournalister verden over skamroser modellen som beskrives som mye mere kapabel er det kan forvente av en modell til ca 90 000 kroner. Himalayan elsker å gjøre «dirty work» og konkurrerer lett med KTM, Yamaha, BMW og Honda i gjørma. Mange erfarne førere «sizer» ned til Himalayan når de synes 12 -1300 kubikkerne blir for store, tunge og ikke minst kostbare. Jeg gjentar, kjøreglede har ingen sammenheng med pris, størrelse og vekt, i hvert fall ikke dersom du ønsker en allrounder som du kan bruke til alt eller mye.
Himalayen 450 er intet mindre enn en langbeint kjøremaskin som spiser dårlig underlag og fester du blikket kan du helt uten bekymringer bare flyte gjennom svingene uten frykt for at ujevnheter skal ødelegge svingkurven din. Styregeometri , ergonomi og balansering er rett og slett helt i toppsjiktet og sykkelen er en fryd å kjøre. Motoren på 40 hk og ca 40 Nm leverer mye bedre enn forventet og i kombinasjon med kjøreegenskapene kan Himalayan sammenlignes med og matche langt dyrere adventure sykler. Det nye TFT instrumentet er er både stilig og funksjonelt og bidrar til å løfte opplevelsen av stil og kvalitet. Dette er sykkelen for den oppdagelsessøkende føreren, han eller hun som som trenger en motorsykkel som kan gjøre alt og som veldig gjerne vil kjøre på grus eller i terreng. Itchy Boots brukte denne modellen lenge og var tydelig på at hun var veldig fornøyd med denne, det sier sitt. Teknisk og operasjonelt er Himmy´n rett og slett veldig kapabel. Bra motor, en bra ramme og dempere og ikke minst et design som fungerer helt topp i adventure verdenen. Modellen har det konkurentene i samme klasse og segment ikke har og har på kort tid fått stjernestatus av veldig erfarne førere.
Guerrilla 450
Guerrilla ble lansert litt senere i 2024 og er bygget på samme motorplattform som Himalayan. Dette er imidlertid en helt annen sykkel som jeg vil beskrive som en klassisk naken sykkel med en håndfull scramler-gener, den er lavere (780 mm), har en kortere akselavstand enn Himalayan (1440 mm), 17 tommers hjul foran og bak, en ganske hissig styrevinkel og et bredt styre, det samme kulerunde TFT instrumentet som brukes på Himalayan. Guerrilla imponerer kanskje ikke visuelt, men modellen ovverasker virkelig med sving og kjøreegenskaper i toppklasse. Guerrilla er rett og slett festlig å kjøre og har med sine beskjedne 40 hk en skyhøy fun factor. Den veier kun 185 kg våt og med den ensylindrede motoren kan designet holdes slankt og funksjonelt. Guerrilla er en sykkel for den som ønsker å gjøre hverdagen til en lek og en fest og modellen har så absolutt også fine langtur-kapasiteter. Ikke la deg lure av antall hestekrefter, med lavere vekt, et slankere design og den festlige styregeometrien vil du klare å holde høyere kurvehastigheter og oppleve mere moro. Den lave setehøyden gjør den tilgjengelig og anvendelig for veldig mange førere. Pris, knappe 73 000 kr, det er nesten for godt til å være sant.
Super Meteor 650
Royal Enfield er veldig godt forankret i egen historie, hvilket de har mye av med mere en 125 år i drift. Super Meteor ble produsert på femtitallet men ble altså relansert i en litt annen form som cruiser i 2023. Den nye generasjonen har design og form som et smykke og er utstyret med en motor som tar pusten fra enhver livsnyter som opererer på to hjul. Ergonomisk er dette noe av det beste du kan sette deg på og du vil raskt miste kontakt med egen oppfatning av tid og sted. Vekt og effektleveransen er rett i «sweet spoten» til ordene lykke og velbehag og kjøreopplevelsen akkompagneres av en sykt deilig lyd fra rekke-toeren. Gasspådragene er nydelige, motorbremsen synger lange fine arier som du også vil nyte. Det 19 tommer store forhjulet bringer fred, ro og en himmelsk flyt til kjøringen din og det brede styret får deg til å føle deg som verdens kuleste fører. Dette er bare helt herlig motorsykkel, nok en gang til en herlig pris. Royal Enfilet er dritgode på design så smakfulle fargealternativer er ikke noe problem, her finner du garantert noe du liker. Den lave setehøyden på
739 mm gjør Super Meteoren tilgjengelig og ikke minst håndterlig for absolutt alle, og med en våtvekt på 241 kg er den av de letteste i cruiser segmentet. Bruksområdet til Super Meteor er like stort og behagelig som det er anvendelig og ønsker du noe som er kult, behagelig å kjøre og lager herlige lyder, ja da er Super Meteor greia.
Shotgun 650
Shotgun ble lansert som et supplement til Super Meteor 650 og er bygget på samme motorplatform. Shotgun er imidlertid noe annet med en kortere akselavstand, krappere styrevinkel og 17 tommers hjulsett og et morsomt modulbasert setekonsept som gjør det mulig å bytte mellom single eller double-seeting. Veldig kult. Ergonomisk er det tilrettelagt for at du sitter i balanse med fot-peggene rett under deg og det gjør den enklere og lettere å svinge med. Med en kortere akselavstanden og litt hissigere styrevinkelen blir Shotgun også veldig morsom å kjøre. Denne modellen har veldig mye å by på men er nok utviklet for den litt kresne og designbeviste føreren som er hakket mere opptatt av eget image. Mekanisk fullkommen og godt balansert som den er vil du oppleve sykkelens kapasiteter som viktige mentale bidrag til opplevd livsglede og herlige kjøreopplevelser. Shotgun er rett og slett bare dritkul og har velfungerende og gode komponenter, dette dreier seg om design, image, mekanisk presisjon og veldig mye kjøreglede.
Classic 650 – blir nok et høydepunkt
Inledningsvis formidlet jeg at Classic 350 er en liten, lett og veldig sjarmerende stjerne, dog´med noen begrensninger hva angår effekt. Det gjør absolutt ingen verdens ting for dette dreier seg ene og alene om urban mobility og feelgood. Men i år kommer altså nærmest den samme modellen med den store motorplattformen på 650 kubikk. Sykkelen kommer i løpet av april og er visuelt kanskje noe av det vakreste og kuleste i hele porteføljen. Med inngående kjennskap til teknologiplattformen, egenskapene og hele porteføljen kan jeg med en stor grad av sikkerhet forhåndsvarsle en ny suksess og jeg kan nesten ikke vente med å få kjørt den. Classic 650 lovprises allerede av den internasjonale motorpressen som har kjørt sykkelen. Når man legger egenskaper og lyden til 650 motoren på en litt forstørret utgave av Classic 350 så bare må det bli bra. Jeg er for egen del veldig begeistret for både Super Meteor og Shotgun, men her sier altså den internasjonale pressen at denne er den klart beste av disse tre. Det ser vi fram til å finne ut av. Men at mye eller alt er gjort riktig her er det ikke særlig mye tvil om.
Continental 650 og Interceptor 650
Disse to modellene ble lansert på den årlige motorsykkelmessen i Milano (EICMA) i 2018 og representerer cafe-segmentet på to forskjellige måter. Interceptor 650 er kanskje den mest klassiske med et bredt og oppreist styre og sittestilling, Continental 650 kommer til sammenligning med et clip-on styre og representerer med det den klassiske racing kulturen fra 1970 tallet. Begge utrolig kule og typete og ikke minst vesentlig lettere og slankere enn både Supermeteor 650, Shotgun og Classic 650 som alle veier vesentlig mere. Den største forskjellen på disse er altså sittestillingen, øvrige tekniske data er temmelig like. De har samme styrevinkel, hjulstørrelser (faktisk 18 tommer), setehøyden på behagelige 790 mm, en fin våtvekt på 178 kg med et likt demper- og bremseoppsett. Lydbildet til disse motorene er bare helt fantastisk og minner veldig mye om det aller beste fra Triumph-leiren. En dyp, balsamerende tenor-bass som får deg til å glemme at verden rundt deg eksisterer, herre min skaper for en lyd (ps: med original eksos). Så her har du altså, i henhold til smak og behag, valget mellom den klassiske cafe-stilen eller racing-imaget som for mange er veldig tiltrekkende. Virkelig kule image-pumper som er veldig konkurransedyktig priset og leverer bøttevis med euforisk kjøreglede.
Rosinen i pølsa – Bear 650 kommer i april/mai
Så, om denne store porteføljen ikke skulle være tilstrekkelig, så lanserer Royal Enfield i disse dager helt nye BEAR 650. Her kommer nok et prosjekt med en klar forankring i merkets historie. Bear 650 er nemlig oppkalt etter en 16 år gammel roookie, som kom for sent til start i det legendariske «Big Bear run» i California på 1960 tallet og vant hele greia med en scrambler. Og det er akkurat det Bear 650 er, en scrambler. Den kjente parallell twin motoren på 648 cc er pimpa opp en anstrøk for å levere i et litt annet register, sykkelen har fått lengre og bedre og kraftigere (43 mm) dempere fra Showa og heldigvis en 19/17 tommer kombinasjon på henholdsvis fram- og bakhjul og tar med dette en fornyet og større portefølje videre inn i en ny og spennende æra. Heldigvis bruker RE TFT instrumentet Himalayan 450. Royal Enfield har heldigvis fått våtvekten ned til 216 kg, det er viktig og nødvendig gift konkurrentene. Interessen for scrambler-segmentet har vokst de senere årene og dette blir et superbra og ikke minst veldig konkurransedyktig tilskudd til hele den tilgjengelige scrambler-rekka vi har i Norge,
Oppsummert om Royal Enfield
Royal Enfield har som dere ser en av markedets største A2-porteføljer og det er til og med stor variasjon innen klassen. Royal Enfiled jobber målrettet og svært systematisk med både design, innovasjon og teknologiutvikling og de lykkes. Royal Enfield er dyktige på kommunikasjon og de lykkes derfor med å få oss som kunder til å identifisere oss med produktene. Teknologien er enkel, driftssikker, sjarmerende og ikke minst morsom og syklene har som tidligere nevnt gjennomgående veldig gode kjøreegenskaper og kapasiteter. Dette treffer den norske føreren veldig godt, i alle fall de som er realistiske nok til å være pålogget egne behov og innse sine egne begrensinger (les – forstå at det ikke nødvendigvis er noen reell sammenheng mellom vanvittige priser og effekter og det du som en ordinær fører faktisk er i stand til å utnytte). Når man da i tillegg klarer å levere driftsikkerhet og flotte kjøreopplevelser til konkurransedyktige priser, ja da er du vel i mål da. Så, med mindre du trenger et fallos-symbol for å opprettholdes et kjøpt image så er det kanskje verdt å prøve litt av denne porteføljen?