Rute 5

Verdens vakreste kyst

For å komme ut til øyene kjører vi mot Sandnessjøen og vi starter reisen med å kjøre et lite stykke nordover og svinger inn på Fv78. Her følger du innerste del av Vefsnfjorden. Du fortsetter veien til du har kjørt gjennom Toventunellen. Etter 2 km svinger du til venstre på Fv17 og følger veien over den spektakulære Helgelandsbrua og videre. Når du har kommet til et kryss der du skal ta av til venstre (ikke til høyre mot Sandnessjøen sentrum) og følger skiltingen til fergekaia Søvik.

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Lengde
240 km

Popularitet
3.4 av 10

Regnes ut automatisk

Rute 5: Verdens vakreste kyst

 Mosjoen-5.gpx  980 KB
Last ned

Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.

Fra Søvik tar du ferga over til Flostad på vakre Herøy (ca. 40 minutter). Her finner du en fantastisk blomsterbutikk som er en attraksjon i seg selv, det er som å gå inn i et blomstrende eventyr og er absolutt verdt et stopp. Etcetera-Botaniske Utskeielser ligger kun 10 minutter unna fergekaia og det er bare å følge Fv828 for å komme dit. Herøy er et vakkert øyrike og en av øyene er Seløy. Vi anbefaler en liten avstikker på 10 minutter. Det er en nydelig opplevelse der du kjører på små veier over små bruer og mellom skjær og kan ta lunsjen på koselige Augustbryggo. På Seløya har du også Seløy Kystferie som tilbyr både havsafari og fartsfylte ribturer. Det anbefales!

Fra Seløya kjører du tilbake til Fv828 og kjører sørover videre til Dønna. Her kan ser du innlandsnatur med skog, våtmark og høye fjell, samt typisk kystnatur med nakne holmer og skjær. Om du er glad i sjokolade anbefaler vi et besøk på Heidis Sjokoladedrøm som trolig er en av verdens minste sjokoladefabrikker. Her er det også matservering, men det lønner seg å undersøke åpningstider på forhånd. Det tar i overkant tre kvarter å komme dit.

Ti minutter lengre sør kommer du til Dønnes Gård og Dønnes kirke. Dønnes Gård har en historie som går vel 800 år tilbake i tid og er til og med nevnt i Håkon Håkonsens saga. I tilknytning til gården har du Dønnes Kirke som er en middelalderkirke fra 1200-tallet med Norges største og best bevarte mausoleum fra 1600-tallet. For å få utsikt over store deler av Helgelands vakre skjærgård kjører du opp på det lille Dønnesfjellet.

Her kan du se bla. Lovund og Træna de to største øyene vest i havet. Dette er en liten avstikker rett ved siden av Dønnes gård. Det er på tide å dra tilbake til Mosjøen igjen og vi setter nesen mot et fergeleie som heter Bjørn. Her kjører du tilbake 700 meter og kjører til venstre på 188 i 46 meter før du nok en gang tar til høyre og inn på Fv 186 som du kjører i ei halv mil før du svinger til venstre på Fv181 i 4,5 km og igjen til venstre på Fv809 i 4,4 km og du er på fergeleiet. Denne turen tar 21 minutter. Fergeturen over til Sandessjøen tar 39 minutter. Sandnessjøen er en liten småby som ligger ved fjellkjeden De Syv Søstre.

Her kan du handle litt, sjekke ut en eller flere middelalderkirker eller lokalhistorie fra vikingetiden til Petter Dass i nyere tider. Fra Sandnessjøen følger du Fv809 til Fv17 frem til Toventunnellen og kjører Fv78 tilbake til Mosjøen.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!