Rute 4

Tønsberg tønne

Å runde Tønsberg tønne med båt, er ikke noe man gjør i brottsjø og stiv kuling. Her råder havet! Men å beskue passasjen og den markante varden fra land, er en fin opplevelse. Legger du til den idylliske kjøreturen utover Østerøya, og gåturen ute på Yxney, kan denne halvdagsturen fort bli en favoritt!

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Tid
1:20 time

Lengde
62 km

Popularitet
4 av 10

Regnes ut automatisk

Som alltid vil vi anbefale å starte med en liten omvei til Tjøme sentrum, for å ta med en deilig latte og litt bakst fra Tjøme Kolonial, før du fortsetter innover mot Tønsberg og legger i vei på E-18 sydover. Ta av ved Haukerød til Sandefjord, og ta enten turen via havneområdet i sentrum eller ta av på Ringveien før du når sentrum. Deretter følger du veien mot landlige Østerøya.

Dette er en tur som er fin hele vår-, sommer- og høstsesongen. På våren er bakken dekket av liljekonvaller, mens om høsten knitrer fargerikt løv under føttene. For du må ta føttene fatt for å nå målet! Dessverre er ikke gåturen rullestolvennlig, men de slake svingene på landeveien ut mot Yxney, er «rullevennlige» og idylliske. Her ligger landstedene tett og den vakre hestegården i enden (Skogan Gård) signaliserer at hestekreftene dine skal parkeres rett ved. Stien fra parkeringsplassen er delvis tilrettelagt for barnevogn og rullestol, men kun frem til Strandvika. Videre er det en godt merket og delvis tilrettelagt sti, der man vandrer på solide klopper i «mangroveskog». Turen til «tønna» er ca. 2,5 km én vei, med 40 meter stigning til slutt.

Landskapet her ute i naturreservatet på Yxney er vakkert og variert. På gåturen passerer man flere fine badeplasser (ha med badetøy om sommeren!), gapahuker og utkikkspunkter. Selve ikonet Tønsberg tønne, ligger naturlig nok på en høyde på vestsiden av innløpet til Tønsbergfjorden. Berget hvor merket står, har trolig hatt et sjømerke langt tilbake i historien. På slutten av 1800-tallet ble dagens svart- og hvitmalte steinvarde oppsatt. Den er nå fredet og fremstår langt større når du står ved den, enn den gjør på fotografier!

Ta dere tid til en hvil på fjellet, følg båtenes ferd eller lukk øynene og lytt til bølgenes brus. Kanskje har dere med noe bakverk fra Havbakeriet – hva kan vel passe bedre nå? La blikket vandre, så vil dere se Verdens Ende, som ligger på samme høyde rett mot øst. Dermed kan dere, neste gang dere nyter en lunsj på Verdens Ende Spiseriet, se mot vest og minnes den fine turen til Tønsberg tønne!

PS! Du stusser kanskje på navnet Yxney? Det var det opprinnelige navnet på Østerøya, som i dag er en halvøy. En vanlig forklaring på navnet Yxney er Okseøy, men dette er usikkert.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!