HubridingNordlandFru Haugans Hotel

Over grensen til Sverige på fjellveg

Rute 4

Over grensen til Sverige på fjellveg

På denne turen besøker vi vår trivelige nabo i øst. Vi kjører gjennom hyggelige bygder og opplever vakkert fjellandskap. Reisen starter på E6 sydover. Etter en 20 minutters tid kan vi ta en avstikker til Laksforsen i Grane.

Ruten defineres som krevende

Ruter som defineres som krevende egner seg for personer med erfaring i krevevende partier

Lengde
393 km

Popularitet
7 av 10

Regnes ut automatisk

Rute 4: Over grensen til Sverige på fjellveg

 Mosjoen-4.gpx  1,94 MB
Last ned

Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.

Her finner du et fantastisk vakkert fossefall med en vannmengde på hele 700 m3 pr sekund. Laksforsen Turistcafe ligger i umiddelbar nærhet med panoramautsikt til fossen. Fortsett langs E6 til du når Trofors. Her tar du av fra E6 og inn på RV73 mot Hattfjelldal.

Hattfjelldal

Hattfjelldal er kalt opp etter fjelltoppen Hatten som nettopp ser ut som en stor hatt. Her kan du besøke Samisk Kultursenter, Lensmannsgården som viser fjellfolkets historie eller stikke innom Fjellfolkets Hus midt i bygda.

Varntresk*

Ferden videre går på RV73 mot Tärnaby ca. 20 km der du tar av mot Varntresk (ca. 40 km fra Hattfjelldal sentrum). Dette er en vakker og svingete vei som går langt Røssvatnet som er Norges nest største innsjø. På veien kan du stoppe for lunsj eller en liten handel på Sæterstad Gård. Gårdsanlegget ligger i naturskjønne omgivelser og byr på gode fiskevann, fjellvandring, overnatting, saltgrotte og god mat. Her finner du landets første landbaserte oppdrettsanlegg for fjellrøye, Nord-Norges første autoriserte gårdsysteri og eget mikrokraftverk. I fjøset kan du hilse på geitene. Gårdsutsalget tilbyr lokale oster, kjøttprodukter, rakfisk og varmrøkt fjellrøye av meget god kvalitet.

 • Om du ikke ønsker å kjøre et lite stykke på grusvei kan du enten kjøre til Varntresk også tilbake til Hattfjelldal, eller du kan droppe denne avkjørselen og følge Rv 73 fra Hattfjelldal til du kommer til Hemavan i Sverige

Hemavan – Tärnaby

Turen går videre mot Sverige via den vakre Famnvassdalen. Veien er smal, men utsikten er nydelig.

Vel over til Sverige kommer du til Joesjö eller Jovattnet som er navnet både på en innsjø og en bygd i Storuman kommune i Västerbottens län. Fra Joesjö er det ca. 25 km til krysset som møter E12. Herfra har du rundt 5 km til Hemavan eller til Tärna. Dette er et yndet skisted om vinteren og et flott sted for turer og fiske om sommeren. Om sommeren går det gondol til toppen. Det tar ca. 5 minutter og du nyter en strålende utsikt både på turen oppover og på toppen.

Mo i Rana/ Hemnesberget

Fra Hemavan kjører du nordover på Blåvägen(E12) og følge veien videre mot Mo i Rana. Når du kommer dit, vender du sørover på E6. Etter 22,9 km svinger du til høyre mot Hemnesberget. Etter 13,6 km kommer du til den sjarmerende lille kafeen «Den lille havfrue». Der kan du få noe godt å drikke, et kakestykke eller kanskje en god suppe om du er mer sulten. Her er det flott utsikt over fjorden.

Hemnesberget/ Mosjøen

En lang dag nærmer seg slutten og det kan være greit å planlegge hjemreisen. Her er det bare å komme seg ut til E6 igjen og fortsette reisen sørover. Her kan du holde E6 hele veien tilbake til Mosjøen. Det tar 1 time og 15 minutter. Om du ønsker å bryne deg mer kan du kjøre til Korgen, ta av til Parkveien (Fv806), kjøre videre til høyre. Her kjører du en svingete vei opp til toppen av Korgfjellet. Her er det også en kafe hvor du har panoramautsikt om Okstindbreen, Oksskolten (Nord-Norges høyeste fjell) og du kan også se Lukttinden og deler av Svartisen skimtes også. Fra fjellet fortsetter du ned til E6 og fortsetter til du kommer til Mosjøen og et deilig måltid på en av restaurantene til Fru Haugans Hotel.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!