Rute 3

Lustrafjorden rundt

Turen Lustrafjorden rundt via Solvorn og Urnes er en middels lang dagstur med mange flotte opplevelser over Sognefjellet og langs Sognefjorden.

Ruten defineres som enkel

Ruter som defineres som enkel egner seg for alle uavhengig av erfaring

Lengde
244 km

Popularitet
9.5 av 10

Regnes ut automatisk

Rute 3: Lustrafjorden rundt

 Fossheim-Solvoren-Ornes-Fossheim.gpx  2,06 MB
Last ned

Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.

Starten går på Sognefjellsveien (fv 55) som er en av Norges nasjonale turistveier. Fra de grønne engene og det frodige kulturlandskapet i Lom kan du ane de mektige fjellene i det fjerne når du kjører oppover Bøverdalen. På veien passerer du Sagasøylen som med sine 34 meter er en av de høyeste søylene i verden. Veien stiger videre opp til toppunktet 1434 moh. noe som gjør Sognefjellet til Nord-Europas høyeste fjellovergang.

Fra toppen ved Sognefjellshytta starter den spektakulære nedkjøringen til Skjolden. Her vil du oppleve skifte av både natur og temperatur fra Jotunheimens høyfjell til Sognefjordens frodige kystklima. Veien svinger seg nedover fjellet forbi Turtagrø og ned til Fortun gjennom morsomme hårnålssvinger.

Fra Fortun er du straks i Skjolden, og det er nå ca 80 km siden du startet i Lom. Skjolden ligger innerst i Lustrafjorden som er en del av Norges lengste fjord, Sognefjorden. I Skjolden tar du til venstre inn på den historiske «romantiske vegen» til Ornes (fv 331). På denne strekningen anbefales det legge merke til Lerum museet som er opphavet til dagens Lerum saft- og syltetøyfabrikk, Feigumfossen og  Urnes stavkirke som står på UNESCOS verdensarvliste som en av de eldste bevarte stavkirkene i landet.

Fra Ornes går det ferge en gang i timen over Lustrafjorden til Solvorn. I Solvorn ligger det historiske Walaker Hotell og den lille kafeen Nesten Heime. Her er det absolutt verdt å ta en liten matbit før du fortsetter turen tilbake til Lom.

Fv 55 på motsatt side av Sognefjorden tar deg tilbake til Skjolden, før det på ny bærer over Sognefjellet. Denne runden rundt Lustrafjorden kan være like fin begge veier.

For den som ønsker kan man på returen til Lom kjøre både til Leirvassbu og Juvasshytta. Disse veiene er avstikkere fra fv 55 i Bøverdalen (se egne turbeskrivelser).

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!