Rute 2

Kystbyrunden

En Engø-klassiker som mange av våre gjester har blitt anbefalt opp gjennom årene. Tilbakemeldingene er alltid de samme; Vestfolds kystperler sjarmerer. Sett av noen timer, sving deg landeveis og kanskje lander du på en hyggelig kafé etter en titt innom et museum eller to?

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Tid
2:16 timer

Lengde
111 km

Popularitet
2.4 av 10

Regnes ut automatisk

Fire kystbyer på fire timer – avstandene er ikke lange, men tiden går fort på denne trivelige byrunden. Her passerer dere gjennom malerisk landskap, forbi hvite trehus, små kafeer og langgrunne badeplasser. Kanskje ser dere Kongeskipet Norge, eller får med dere andre severdigheter på et av de mange museene? Helt nord i fylket vender dere nesa sørover igjen.

Turen starter fra sommerparadiset Tjøme og Engø Gård, forbi Norges eldste by Tønsberg og går langs den gamle kystveien til idylliske Åsgårdstrand. Dette er riktignok ikke en by, men et usedvanlig sjarmerende småsted. Her kan du følge i Munchs fotspor og se de ikoniske kulissene slik de fremstår i dag. Legg også turen innom det autentiske Munchs hus – et av verdens mest kjente kunstnerhjem. I Åsgårdstrand er det i tillegg flere kafeer og gallerier, så ta gjerne en runde i de koselige smågatene.

Neste stopp er Horten – på veien kan dere gjerne svinge innom Midgard vikingsenter – før dere stopper på storslåtte Karljohansvern, hvor Kongeskipet ofte ligger til kai. Her passer det fint å strekke på bena og ta Festningsløypa rundt på området. Ved hjelp av QR-koder kan du enkelt tilegne deg litt historie underveis. Etterpå smaker det med en kaffe eller kanskje en lunsj på ett av de små spisestedene i festningsverket.

Turen går til neste kystby helt nord i fylket; Holmestrand – «byen på brygga». Start med et besøk hos Aluminiummuseet – kanskje er bestemors kaffekjele en del av felgen din? Ta deretter turen langs havnepromenaden, og videre til en av de mest moderne jernbanestasjonene i Norge. Her kan du ta heisen 60 meter opp til platået over byen og nyte utsikten.

Så snur vi sørover igjen. Det er på tide å gi litt gass på E-18 tilbake til Tønsberg, Norges eldste by. Her finner du det kjente landemerket Slottsfjellstårnet og Slottsfjellsmuseet. Og har dere flaks, ser dere kanskje et ekte vikingskip når dere passerer over Kanalbrua tilbake til Tjøme og Engø Gård.

Tips: Vil du innom noen av de nevnte museene, burde du kjøpe museumskortet, som gir rabatt ved flere besøk hos fylkets ulike museum.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!