HubridingNordlandFru Haugans Hotel

Kysten via Brønnøysund

Rute 1

Kysten via Brønnøysund

Helgeland omtales som Norge i miniatyr med korte avstander både til hav og fjell. Midt i dette eldoradoet ligger Mosjøen som et perfekt utgangspunkt for flotte utfarter. En fantastisk rute fra Mosjøen til det som blir kalt «Norges vakreste kyst».

Ruten defineres som krevende

Ruter som defineres som krevende egner seg for personer med erfaring i krevevende partier

Lengde
306 km

Popularitet
5.1 av 10

Regnes ut automatisk

Rute 1: Kysten via Brønnøysund

 Mosjoen-1.gpx  1,42 MB
Last ned

Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.

Fra Mosjøen går turen sørover på E6 mot Grane langs lakseelva Vefsna. På veien ligger Laksforsen en mektig 17 meter høyt fossefall og absolutt verdt et stopp. Det vakre fossefallet har en vannmengde på hele 700 m3 pr sek. og en fallhøyde på 17 meter. Fossefallet hører til i elva som har en fascinerende historie. Rett ved fossen er en kafe hvor du kan sitte og nyte utsikten før du setter nesen mot Brønnøysund.

Fortsett så sørover til Brenna, ta av fra E6 og kjør Tosenveien (FV76) til Brønnøysund. På turen anbefales en tur innom Nevernes havn i Velfjord, et flott senter for kystkultur på Helgeland. I Brønnøysund må du få med deg Torghatten, fjellet med hull tvers igjennom. Lunsj anbefales på Hildus Urterarium. Fra Brønnøysund er det to ferjer, fra Horn til Andalsvågen og fra Forvik til Tjøtta. Imellom disse passerer du Vevelstad og det flotte og gamle Handelstedet Forvik hvor de produserer sin egen kaffe og tilbyr både kaffe og noe å spise på.Når du kommer til Tjøtta, bør du ta deg god tid på vei mot Sandnessjøen.

Du kjører langs de vakre fjelltoppene De Syv Søstre. Tjøtta og Offersøy slynger seg rundt et vakkert, naturlig havbasseng.  Du kan også ta et stopp ved det Snøhetta-tegnede Petter Dass-museet og det idylliske Alstahaugtunet, spise på kaféen og bare nyte omgivelsene.Hjemveien går blant annet over Helgelandsbrua som knytter Alstadhaug og Sandnessjøen med Leirfjord og fastlandet. Det er en spektakulær skråkabelbru som er 1065 meter lang med vakker utsikt begge veier. Deretter kjører du langs fjorden tilbake til Mosjøen med flott asfalt og en relativ oversiktlig vei.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!