Rute 1

Historisk sus

Dette er en svingende flott lunsj- eller ettermiddagstur! Landlig slynger den seg over Nøtterøy og ender på historisk grunn i Norges eldste by, Tønsberg. Strekker du returen helt ut til vakre Verdens Ende, får du en avslutning som gir hvilepuls og flotte fotomotiv uansett årstid.

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Tid
2:00 timer

Lengde
68 km

Popularitet
2.4 av 10

Regnes ut automatisk

Fra Engø Gård svinger du elegant nordover på Østveien og nyter de landlige omgivelsene her på østsiden av øya. Følg veien helt til nordspissen av Tjøme, før turen går over Vrengen bru til Nøtterøy. Du skal selvsagt ikke følge hovedveien lenge, før mer kjøreglede står på planen: Ta av på Strengsdalveien, retning Torød. Det er tid for mer landevei og dårlig tid er et fremmedord.

Denne ruten svinger seg gjennom eldre kulturlandskap med åpne åkrer, skog og husdyr, men også inn i idylliske strøk langs sjøen. Trenger du å strekke på bena, passerer du en litt bortgjemt jettegryte på Torød (skiltet) – eller ta turen innom Vardås kystfort, et av Norges tyngste kanonbatteri under andre verdenskrig. Ser du godt etter, er det også mulig å finne restene etter en gammel bygdeborg her. Videre venter en idyllisk, snirklete etappe med sjøgløtt, helt ut til Nesbrygga, før du igjen er på hovedveien, retning Tønsberg.

I Norges eldste by anbefales et stopp ved landemerket Slottsfjellet og det ikoniske tårnet fra 1888.

Vil du vandre enda lengre tilbake i tid, legges turen nedom Vikingodden. Her kan du se de dyktige tradisjonsbåtbyggerne i sving, samt beundre fullskala arkeologiske kopier av flere kjente vikingskip.

Tid for retur, og da venter perlen Verdens Ende! Følg hovedveien sydover. I Tjøme sentrum er det mulig å kjøpe en herlig piknikkurv og en deilig latte hos koselige Tjøme kolonial, før du setter kursen mot svabergene på Verdens Ende. Foretrekker du hvit duk fremfor piknikpledd, kan en lunsj eller middag hos Verdens Ende Spiseriet, med panoramautsikt til havet, anbefales (bord bør bookes) – før dere igjen ruller inn Gamle Engøvei for en «afterdrive».

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
 • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!
 • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
 • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
 • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
 • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
 • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

 • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
 • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
 • God tur!