fbpx

Rute S9

Lysefjordruta via Seldal

Etter vår mening sykkelrute nr 1 i Rogaland. Denne turen bør alle sykkelinteresserte ha på sin «bucket list». Foruten to sykkeletapper inkluderer turen fjord cruise inn den 41 km lange Lysefjorden.

Sentrale elementer på denne turen er løypa fra Sandnes inn til Lauvik. Deretter ferjecruise inn Lysefjorden og til slutt selve hovedutfordringen med ca 15 km klatring opp fra Lysebotn med avsluttende etappe tilbake til Sandnes på 115 km.et.

Ferdighetsnivå
95%
Lengde (153 KM)
62%
Varighet (12 timer, inkl. fjordcruise)
90%

Lysefjordruta via Seldal

Man skulle tro man må sykle langt inn i løypa før naturopplevelsene materialiserer seg. Men nei, på denne turen sykler man ikke mange minuttene før man er midt inne i en naturperle. Etter ca. 7 km kommer man til Lutsivatnet der veien bringer oss inn mot Ims og Høle. På denne i underkant av 20 km lange strekninger sykler man i ett lettkuppert terreng uten de store utfordringene, men mye idyllisk natur å se på.

Etter ca. 1 times sykling ankommer man ferjekaien Lauvik hvor fjord cruiset inn Lysefjorden starter. Etter ca. 2,5 time med fjord cruise ankommer man til Lysebotn hvor klatreeventyret starter. Man har nå ca. 130 km å sykle tilbake til Sandnes der de første 10 km innebærer den største utfordringen. Etter ca. 2 km ankommer man den 1100 meter lange tunnelen (husk å ha med lys fremme og bak). Strekningen opp til Ørneredet (eller Øygardsstøl som er det offisielle navnet) består av 27 svinger fordelt på ca. 7 km. Stigningen er på ca. 10 %. Ørneredet ligger på ca. 650 moh. noe som innebærer at det fortsatt er lengde og noen flere høydemeter som skal sykles før man ankommer toppen som ligger på 932 moh. Når man ankommer toppunktet, har man syklet en distanse på 15 km. Det innebærer at man har «bare» 115 km før man er tilbake til utgangspunktet i Sandnes.

Fra det høyeste punktet på Lysevegen er det ca. 15 km med småkupert sykling inn til Sirdal. I Sirdal er det ikke uvanlig å ta en kjapp stans for etterfylling av vannflasker på bygdas bensinstasjon som går under navnet GP.

Deretter starter turen ned Hunnedalen og til Byrkjedalstunet. Til tross for fallende terreng må man beregne motvind dersom vindretningen ikke er østlig. Det vil være absolutt en fordel å sykle i en gruppe for å hjelpe hverandre i motvinden. Kaffe og en sjokoladekake eller lignende på Byrkjedalstunet er en av turens mange høydepunkter.

Etter velfortjent hvile sykler man ned til Dirdal der vi anbefaler å sykle «indreveien» ned til Frafjorden. Fra fjorden må man opp til Røyrdalen (husk å ta gamleveien utenfor tunnelen) for deretter å sykle ned til Oltedal. Fra Oltedal sykler man opp til Spinneriet som er siste sjangs for å fylle på energi før man skal opp den ca. 3 km lange klatringen opp Seldal. Etter Seldal er det «straka veien» langs Søredalen tilbake til Sandnes.

Bestilling av plass på fjord cruiset gjøres via følgende nettside – https://www.norwaysbest.com/no/ting-a-gjore/fjorder/fjord-cruise-lysefjord/

Sesong for fjord cruise (transport til Lysebotn) er fra medium mai til medium september.

Hubber på denne ruten:

Gamlaværket Sandnes

I hjertet av Sandnes sentrum ligger et av Norges mest karakteristiske hoteller og restauranter.

Kronen Gaard Hotell ​​

Kronen Gaard Hotell er et annerledes, koselig og intimt hotell som ligger på Vatne, like utenfor Sandnes.

Facebook
Twitter
E-Post