fbpx

Rute 4

Tønsberg tønne

Å runde Tønsberg tønne med båt, er ikke noe man gjør i brottsjø og stiv kuling. Her råder havet! Men å beskue passasjen og den markante varden fra land, er en fin opplevelse. Legger du til den idylliske kjøreturen utover Østerøya, og gåturen ute på Yxney, kan denne halvdagsturen fort bli en favoritt!

Som alltid vil vi anbefale å starte med en liten omvei til Tjøme sentrum, for å ta med en deilig latte og litt bakst fra Tjøme Kolonial, før du fortsetter innover mot Tønsberg og legger i vei på E-18 sydover. Ta av ved Haukerød til Sandefjord, og ta enten turen via havneområdet i sentrum eller ta av på Ringveien før du når sentrum. Deretter følger du veien mot landlige Østerøya.

Tid (1t og 20 min. til p-plass på Yxney)
38%
Lengde (62KM)
40%
Popularitet
55%

Verdens Ende fra vest

Dette er en tur som er fin hele vår-, sommer- og høstsesongen. På våren er bakken dekket av liljekonvaller, mens om høsten knitrer fargerikt løv under føttene. For du må ta føttene fatt for å nå målet! Dessverre er ikke gåturen rullestolvennlig, men de slake svingene på landeveien ut mot Yxney, er «rullevennlige» og idylliske. Her ligger landstedene tett og den vakre hestegården i enden (Skogan Gård) signaliserer at hestekreftene dine skal parkeres rett ved. Stien fra parkeringsplassen er delvis tilrettelagt for barnevogn og rullestol, men kun frem til Strandvika. Videre er det en godt merket og delvis tilrettelagt sti, der man vandrer på solide klopper i «mangroveskog». Turen til «tønna» er ca. 2,5 km én vei, med 40 meter stigning til slutt.

Landskapet her ute i naturreservatet på Yxney er vakkert og variert. På gåturen passerer man flere fine badeplasser (ha med badetøy om sommeren!), gapahuker og utkikkspunkter. Selve ikonet Tønsberg tønne, ligger naturlig nok på en høyde på vestsiden av innløpet til Tønsbergfjorden. Berget hvor merket står, har trolig hatt et sjømerke langt tilbake i historien. På slutten av 1800-tallet ble dagens svart- og hvitmalte steinvarde oppsatt. Den er nå fredet og fremstår langt større når du står ved den, enn den gjør på fotografier!

Ta dere tid til en hvil på fjellet, følg båtenes ferd eller lukk øynene og lytt til bølgenes brus. Kanskje har dere med noe bakverk fra Havbakeriet – hva kan vel passe bedre nå? La blikket vandre, så vil dere se Verdens Ende, som ligger på samme høyde rett mot øst. Dermed kan dere, neste gang dere nyter en lunsj på Verdens Ende Spiseriet, se mot vest og minnes den fine turen til Tønsberg tønne!

PS! Du stusser kanskje på navnet Yxney? Det var det opprinnelige navnet på Østerøya, som i dag er en halvøy. En vanlig forklaring på navnet Yxney er Okseøy, men dette er usikkert. 

Facebook
Twitter
E-Post