fbpx

Rute 3

Vikingveien

I Vestfold og Telemark ligger vikingfunnene tett og historiens sus følger deg på denne landlige ruten sydover i fylket. Man trenger ikke være spesielt historieinteressert for å la seg fascinere av fortidens spor. I tillegg er dette en fin kjøreetappe som ender på magiske Mølen. Så ta på (viking)hjelmen og sving deg i salen på motorsykkelen eller bak rattet i «kjerra» og nyt turen!

Fra Engø Gård tar du en liten omvei til Vestveien, for å ta med en deilig latte fra Tjøme Kolonial (og kanskje en god nistepakke?), før du fortsetter innover mot Tønsberg og Slagendalen. Ved Klokkeråsen skole er det en egen parkeringsplass for Osebergrunden (se skilt). Ta apostlenes hester fatt og følg den korte stien bort til Oseberghaugen – haugen som faktisk har gitt oss verdens rikeste gravfunn fra vikingtid. Deretter bærer det sydover på «Vikingveien» for nye funn.

Tid (3,5t u/stopp)
55%
Lengde (178KM)
75%
Popularitet
55%

Vikingtokt i Vestfold

Dette er en kjøretur som kan være fin uansett årstid – fargene i det historiske landskapet endres med sesongene, lyset skifter med været, havet vaker stille eller buldrer høylytt. Akkurat som det gjorde da vikingene streifet rundt her. Fra Oseberghaugen fortsetter du ut på E-18 mot Sandefjord, klar for neste vikinggrav; Gokstadhaugen, også kjent som «Kongshaugen». Restene etter Gokstadskipet er i dag utstilt i Vikingskiphuset i Oslo, men fortsetter du turen til Strandpromenaden i Sandefjord, kan du se de ivrige båtbyggerne til Oseberg Vikingarv jobbe med en storstilt kopi av det mektige vikingskipet.

Et annet «skip» verdt å stoppe ved, er steinskipet ved Istrehågan gravplass i Marumskogen. Her vokter en eldgammel steinsetting, formet som et skip, den avdøde høvdingens levninger. Feltet er datert helt tilbake til 4–600 e.Kr. Å nyte den medbrakte nistepakken i skogen her, med historiens sus hviskende rundt dere, gir virkelig rom for ettertanke. Neste stopp langs Vikingveien er Norges eldste handelsplass; Kaupang, som ble anlagt tidlig på 800-tallet. Om sommeren holdes det omvisninger her. Når du igjen ankommer E-18 i din «jernhest», kan du velge å vende tilbake til Tjøme, eller du kan ta turen utom Mølen – et av Norges flotteste gravfelt. Her, på landets største rullesteinstrand, finnes det i alt 230 gravrøyser, vakkert beliggende med havet som mektig vokter. I juni 2008 åpnet Nordens første UNESCO Europeiske Geopark på Mølen, og hele området er fredet.

På hjemveien anbefales et stopp i Norges eldste by, ved landemerket Slottsfjellet og det ikoniske tårnet fra 1888. Vil du vandre enda lengre tilbake i tid, legges turen nedom «Vikingodden». Her kan du se flere av de dyktige tradisjonsbåtbyggerne i sving, samt beundre fullskala arkeologiske kopier av flere kjente vikingskip, blant annet (selvsagt) Osebergskipet! Når dere igjen ruller inn på tunet på Engø Gård, vil dere være mette av inntrykk, men hungrige etter kokkens fristelser.

Facebook
Twitter
E-Post