Rute 3

Vikingveien

I Vestfold og Telemark ligger vikingfunnene tett og historiens sus følger deg på denne landlige ruten sydover i fylket. Man trenger ikke være spesielt historieinteressert for å la seg fascinere av fortidens spor. I tillegg er dette en fin kjøreetappe som ender på magiske Mølen. Så ta på (viking)hjelmen og sving deg i salen på motorsykkelen eller bak rattet i «kjerra» og nyt turen!

Ruten defineres som normal

Ruter som defineres som normal egner seg for de fleste som har erfaring med noe krevende partier

Tid
3:30 timer

Lengde
178 km

Popularitet
9 av 10

Regnes ut automatisk

Fra Engø Gård tar du en liten omvei til Vestveien, for å ta med en deilig latte fra Tjøme Kolonial (og kanskje en god nistepakke?), før du fortsetter innover mot Tønsberg og Slagendalen. Ved Klokkeråsen skole er det en egen parkeringsplass for Osebergrunden (se skilt). Ta apostlenes hester fatt og følg den korte stien bort til Oseberghaugen – haugen som faktisk har gitt oss verdens rikeste gravfunn fra vikingtid. Deretter bærer det sydover på Vikingveien for nye funn.

Dette er en kjøretur som kan være fin uansett årstid – fargene i det historiske landskapet endres med sesongene, lyset skifter med været, havet vaker stille eller buldrer høylytt. Akkurat som det gjorde da vikingene streifet rundt her. Fra Oseberghaugen fortsetter du ut på E-18 mot Sandefjord, klar for neste vikinggrav; Gokstadhaugen, også kjent som «Kongshaugen». Restene etter Gokstadskipet er i dag utstilt i Vikingskiphuset i Oslo, men fortsetter du turen til Strandpromenaden i Sandefjord, kan du se de ivrige båtbyggerne til Oseberg Vikingarv jobbe med en storstilt kopi av det mektige vikingskipet.

Et annet «skip» verdt å stoppe ved, er steinskipet ved Istrehågan gravplass i Marumskogen. Her vokter en eldgammel steinsetting, formet som et skip, den avdøde høvdingens levninger. Feltet er datert helt tilbake til 4–600 e.Kr. Å nyte den medbrakte nistepakken i skogen her, med historiens sus hviskende rundt dere, gir virkelig rom for ettertanke. Neste stopp langs Vikingveien er Norges eldste handelsplass; Kaupang, som ble anlagt tidlig på 800-tallet. Om sommeren holdes det omvisninger her. Når du igjen ankommer E-18 i din «jernhest», kan du velge å vende tilbake til Tjøme, eller du kan ta turen utom Mølen – et av Norges flotteste gravfelt. Her, på landets største rullesteinstrand, finnes det i alt 230 gravrøyser, vakkert beliggende med havet som mektig vokter. I juni 2008 åpnet Nordens første UNESCO Europeiske Geopark på Mølen, og hele området er fredet.

På hjemveien anbefales et stopp i Norges eldste by, ved landemerket Slottsfjellet og det ikoniske tårnet fra 1888. Vil du vandre enda lengre tilbake i tid, legges turen nedom Vikingodden. Her kan du se flere av de dyktige tradisjonsbåtbyggerne i sving, samt beundre fullskala arkeologiske kopier av flere kjente vikingskip, blant annet (selvsagt) Osebergskipet! Når dere igjen ruller inn på tunet på Engø Gård, vil dere være mette av inntrykk, men hungrige etter kokkens fristelser.

Support

Hvordan kan jeg navigere ruten?

Dette kommer først og fremst an på om du har montert en GPS, navigerer etter App på mobiltelefonen eller foretrekker papirutskrift. Her beskriver vi de vanligste arbeidsflytene:

  • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din datamaskin
  • Importer filen til ditt ruteplanleggingsverktøy (F.eks. Garmin’s Basecamp eller Tom Tom’s MyDrive)
  • Eksporter ruten til din GPS på vanlig mate
  • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
  • God tur!
  • Last ned GPX filen for ruten du ønsker til din mobiltelefon
  • Send/åpne filen i App’n som tilhører din GPS modell (F.eks. Garmin’s Drive eller Tom Tom’s MyDrive)
  • Send ruten til din GPS (følg instruksjoner som kommer med din GPS og App)
  • Sjekk at ruten kalkulerer riktig i din GPS (Det anbefales at GPS er satt til å velge raskeste rute og evt. unngåelser skrudd av for at ruten skal kalkuleres som beskrevet.)
  • God tur!

Mange av rutene på Hubriding bruker appen Ride with GPS for ruteplanlegging og navigering av rutene. Denne kan du laste ned i gratisversjon eller betale for utvidet bruk. Trykk på lenken Send to Device på kartet på denne siden, når appen har startet og du ser aktuell rute trykker du Navigate og så er det bare å følge ruta.

  • Klikk på linken i kartet på siden så åpnes kartet i nytt vindu
  • Skriv ut kartet, med eller uten beskrivelse
  • God tur!